Elterjedés, termesztés, előállítás
Az avokádóolajat (Avocado oleum) a babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó avokádófa (Persea gratissima, syn. P. americana) mag nélküli, körte vagy tojásdad alakú terméseiből préselésselállítják elő. A kinyert olaj mennyisége elérheti a 30%-ot.
Összetétel, minőség
A frissen préselt olaj sűrű, zöldes színű, a finomítási eljárás után azonban sárgává változik. Az olajban főként telítetlen zsírsavak (olaj-, linol-, palmitoleinsav) észterei vannak jelen, ezek összmennyisége elérheti a 80%-ot. A telítetlen zsírsavészterek mellett egy telített zsírsav, a palmitinsav észtere is megtalálható az olajban, mégpedig 5-25%-nyi mennyiségben. Az olaj további, figyelmet érdemlő összetevői a vitaminok (pl. A-vitamin) és a fitoszterolok (pl. béta-szitoszterol).
Felhasználás
Az avokádóolaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó hatású. Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlják a használatát. Egymagában vagy ún. bázisolajok (pl. mandula, földimogyoró, szőlőmag) hatásainak kiegészítésére teszik zsíros olaj keverékekbe, illetve használják fel bőr- és testápoló készítményekhez, mintegy 3-10%-os mennyiségben.