Elterjedés, termesztés, előállítás
A pálmarózsa illóolajat (Palmarosae aetheroleum) a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó és Indiában őshonos pálmarózsa vagy indiai fűszercirok (Cymbopogon martinii var. motia, syn.: Cymbopogon martinii var. martinii) virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, a kinyerés hozama eléri a 10%-ot. Az illóolaj halványsárga vagy sárgászöld színű, illata egyaránt emlékeztet a rózsáéra és a gerániuméra.
Összetétel, minőség
Főbb alkotórészei: a geraniol (80-90%), a geranilacetát (4-10%) és a linalool (2-7%).
Felhasználás
A pálmarózsaolaj erőteljes fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális, emellett emésztőrendszeri tonizáló, valamint bél- és húgyúti fertőtlenítő hatású. A pálmarózsa illóolajat belsőleg emésztésjavító, bél- és húgyúti fertőtlenítő összetételekben használják. Külsőleg inhalálásra és aromafürdők összetevőjeként használhatók például arc- és homloküreg gyulladás, hörghurut és egyéb légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére. Légtérillatosítóként, aromalámpából párologtatva vagy fürdőkből belélegezve az olaj hangulatjavító hatása is érvényesül. A pálmarózsa illóolaja nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.