Előállítás, termesztés, előállítás
A szőlőmagolajat (Vitis oleum) a szőlőfélék családjába (Vitaceae) tartozó bortermő szőlő (Vitis vinifera) magjaiból hidegen préseléssel, esetenként finomítással állítják elő, mintegy 5-20%-os hozammal.
Összetétel, minőség
Az olaj színe sárgás vagy sárgászöld színű. Legfontosabb alkotórésze a telítetlen linolsav (50-60%) észtere, ami mellett más telítetlen (olaj-, linolénsav) és telített zsírsavak (palmitin-, sztearinsav) észterei is megtalálhatók.
Felhasználás
Az olaj könnyű szerkezetű, jól felszívódik a bőrbe. Más zsíros olajokkal jól társítható, de bőr- és testápoló alapolajként önmagában is jól alkalmazható. Terhességi csíkok és narancsbőr kezelésére is ajánlják a használatát.