Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárul az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.
A helytelen táplálkozás, a nehéz, zsíros ételek rendszeres fogyasztása gyakran megterheli a gyomrot, fokozott működésre készteti a májat és az epét. Az ebből adódó emésztési nehézségek puffadáshoz, émelygéshez, teltségérzethez vezethetnek.
Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárul az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.
A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van
Gyógyhatásait régóta ismerik. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt dezodoráló szerként is. Bizonyos dél-európai és egyéb országokban a népgyógyászat szerves részét képezi - gyakran alkalmazott gyógynövény. Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is használják. Népi gyógyítóik szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas.
A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.
Az articsóka inulint tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.
A modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préslé, illetve levélkivonat, és az articsóka kivonatait is tartalmazó készítmények antibiotikus hatásúak. Cinarin, szilimarin tartalmának köszönhetően májvédő funkciója van: enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának. A kutatók 1993-ban mutatták ki először, hogy főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétel. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszünteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. A vér zsírtartalmát is csökkenti, ami gyógyír a kórosan megnövekedtet zsírtartalomra, ezért alkalmazható a kóros elhízás kezelésében is. Vizelethajtó, és só-ürítést fokozó hatása is van. Mindemellett a reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.
A készítmény fogyasztását az emésztőrendszer működésének támogatására, az emésztés hatékonyságának elősegítésére és a diétás étrend kiegészítésére ajánljuk.
Kiszerelés: 60db kapszula
Hatóanyagok
|
1 kapszula
|
NRV*%
|
Articsóka levél kivonat
|
400mg
|
**
|
Máriatövistermés kivonat
|
100mg
|
**
|
B3-vitamin
|
8mg
|
50
|
B5-vitamin
|
3mg
|
50
|
B2-vitamin
|
0,7mg
|
50
|
B6-vitamin
|
0,7mg
|
50
|
B1-vitamin
|
0,55mcg
|
50
|
NRV% = Felnőttek részére ajánlott napi beviteli referenciaérték százalékban kifejezve
** = Nincs megállapított mennyiség
60 db kapszula
|
1 kapszula/nap
|
2 havi adag
|